Oververhitting Game PC

Een van onze klanten belde  ons met het probleem dat zijn gaming PC vaak vast loopt bij bepaalde spellen, zelf had hij al geconstateerd dat dit veroorzaakt werdt‌ door de temperatuur!

Nadat de computer bezorgd werd hebben we voor de zekerheid de temperatuur nogmaals gemeten, dit doen we met diverse tools waaronder HWMonitor, en Speedfan. Hierna hebben we een stresstest uitgevoerd waarbij de temperatuur opliep tot 95°c!

Hoe hoger de temperatuur opliep hoe meer haperingen er werden waargenomen, uiteindelijk werd de temperatuur zo warm in de kast dat andere componenten ook begonnen op te warmen

Allereerst hebben we gekeken naar de luchtstroom, dit is een belangrijk element. Stilstaande lucht werkt namelijk isolerend. Toen geconstateerd was dat er te weinig inlaat was hebben we 2 ventilators geplaatst op de voorzijde van de kast, wat resulteerde in een kleine vermindering van temperatuur.

Hierna hebben we de complete computer uitgestoft, en de radiator fans geroteerd. wederom leverde dit een klein verschil op, maar niet de benodigde veranderingen.

Nadien is de koelpasta vervangen met CoolerMaster High-Performance paste, deze pasta geleid de warmte net wat beter dan de standaard versie. ook is de kans op uitdroging / verharding kleiner

De nieuwe pasta leverde een degelijk verschil in, maar alsnog bereikte we de 79°c op volledige belasting!

na wat vervolg onderzoek op het processortype kwamen we al snel tot de conclusie dat het huidige water koelsysteem niet voldoende was voor de hoeveelheid warmte die geproduceerd werd, omdat de kast aardig krap was, en een nieuwe waterkoeling van 240MM niet past in dit systeem moesten we een keuze maken.

Een nieuwe kast + een nieuwe waterkoeling is best prijzig, en kost een hoop werk.
Het alternatief is het terug klokken van de processor, deze methode begrenst de processor tot een bepaalde frequentie waardoor hij minder warmte genereert.

De processor had een totaal vermogen van 4,7 Ghz en een boost van 5,2 Ghz wat een enorme hoeveelheid rekenkracht is! Zoveel dat een vermindering naar 4,2 / 4,7 Ghz niet op te merken is en de prestaties er niet onder zullen leiden.

Hierna is op verzoek van de klant een spel naar keuze getest voor periode van 2 uur. Met het gewenste resultaat! Geen vastlopers meer!

Geen reacties

Laat commentaar achter